Framtidsfrågor 2
Logotyp Thn-Staden

Välkommen

till

Thn-Staden

Folkuniversitetets sida om Trollhättan

Nylanserad sida under utveckling

Barnens dag.

Vill vi ha en sådan miljö?

Hur vill vi vår stad skall vara?

Lördagshandel på torget

Framtidsfrågor 2

 

Köpcenter, Galleria eller E-handel?

 

Hur vill vi fånga vår föda? Som en jägare/samlare någonstans ute i vildmarken utanför stan eller under mer organiserade former i vår egen närmiljö där vi bor?

 

Har ni försökt att gå, cykla eller åka buss till ett köpcenter någon mil utanför stadscentrum vid korsningen av två eller flera motorvägar?

 

Hur mycket varor har ni kunnat handla och ta med på ett bekvämt sätt i så fall?

 

Konceptet med en galleria i central stadsmiljö har utvecklats ända sedan den stora bazaren uppkom i Istanbul på 1400-talet. I dess mer moderna form sedan bl a Kaisergallerie i Berlin under senare delen av 1800-talet då det blev mode med att bygga över gator i ett eller flera kvarter.

 

Detta spred sig undan för undan i Europa och i Sverige. Tanken var att man skulle kunna ströva omkring och göra sin dagliga inköpsrunda under mer bekväma former nära sin bostad.

 

Där hade man även tillgång till en rad specialaffärer inom många branscher något som mer eller mindre lyser med sin frånvaro i dagens förvuxna köpcenter, där man kan ha uppemot 1,5 km från ände till ände.

 

Utarmningen av stadscentra fortsätter i takt med utbyggnaden av handelsytorna till 100 000 kvadratmeter och 250 butiker i tre eller flera plan. Det minsta av Sveriges 10 största köpcenter är i dag ca 56 000 kvadratmeter handelsyta.

 

Specialbutikerna har börjat försvinna från landsorten och i viss mån även fysiskt från storstäderna och kan snart bara nås via näthandel på Internet. Däremot verkar det finnas en trend att lägga t ex dyra exklusiva klädbutiker och andra typer av butiker, där kunderna vill kunna se och ta fysiskt på varorna, i stadscentra.

 

Inom näthandeln har även koncept som färdiga matkassar inklusive tillagningsråd och recept ökat markant de sista tre åren. Dessa matkassar produceras dock oftast av de större affärskedjorna.

 

Det finns redan flera lokala e-handelsförtag som är rätt stora men trenden är att deras butiker försvinner och bara e-handeln bli kvar i lokaler utanför stadskärnan.

 

Copyright © All Rights Reserved 2014 Foto om ej annat angivet: C. Zöller